ZELENÝ vs. ŽLUTÝ banán

Banány obsahují sacharidy, bílkoviny, velmi málo tuku, vlákninu, vitamín B6, vitamín C a draslík, hořčík, mangan, měď.

ZELENÝ banán:

  • vysoce odolný obsah škrobu, což je ideální na hubnutí

  • obsahuje probiotické bakterie, které pomáhají regulovat trávení

  • nižší obsah cukru a glykemického indexu, což je přínosné pro ty, kteří si hlídají hladinu krevního cukru (např. Diabetes 2 typu)

  • vysoký obsah vlákniny, díky které máme pocit sytosti

  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

  • pomáhá při vstřebávání vápníku

  • vysoký obsah škrobu může způsobit nadýmání

  • nižší hladina antioxidantů

ŽLUTÝ banán:

  • snáze stravitelný, protože většina odolného škrobu je přeměněna na cukr

  • rychlý zdroj energie

  • vyšší hladina antioxidantů

  • sladší chuť

  • vysoký glykemický index

  • ztráta některých mikroživin

Zelené i žluté banány jsou super zdravé občerstvení z různých důvodů, takže je ideální zahrnout obě varianty do stravování :-)