HERMELÍN A JEHO FAKTA

Král Sýrů neboli hermelín, který vyhrál ve vašem hlasování o nejoblíbenější sýr. 


  • Češi průměrně zkonzumují 17 kg sýra ročně. Jsme tedy jedni z největších "sýromilů" ve střední a východní Evropě. Nejvíce sýra snědí Řekové.
  • Hermelínům by se měly vyhnout těhotné ženy a malé děti. Jelikož může obsahovat bakterii listérii. Také pokud se hermelín nesprávně skladuje nebo se překročí doba použitelnosti, mohou plísně produkovat mykotoxiny a jiné další nebezpečné plísně. 
  • Pozor na sýry grilované, smažené a nakládané. Přidáváte si do těla další tuky v podobě oleje nebo trojobalu. Nakládaný hermelín tak může mít až 50 g tuku. Tudíž pokud si chcete hlídat tuky, tak si dejte třeba hermelín Figura, který má 17 g na 100 g. 
  • Na trhu se objevily veganské hermelíny Alexýry, které jsou šetrné k naší přírodě a bez násilí na zvířatech.
  • Mezi jedny z nejoblíbenějších patří sýry s bílou plísní. Ale není sýr jako sýr, dejte si pozor na označení hermelín. To smí používat jen Král sýrů a Sedlčanský. Ostatní musí mít název "camembert" nebo "sýr s bílou plísní". 
  • Něco z geografie, aneb hermelín pochází z Čech a camembert z Francie. 
  • Věděli jste, že "plísňový kabátek" se na sýru tvoří 4-8 dní? Také nakrojený hermelín může na odhaleném místě opět obrůst "plísňovým kabátkem". Toho se nebojte, jedná se o přirozený proces a sýr si můžete bez výčitek opět vychutnat.
  • Jak voní hermelín? Měly by být cítit jen neutrální tóny společně s vůní plísně z povrchu sýra, který připomíná žampiony. 
  • Jak voní camembert? Výraznější vůně, která se přirovnává k vůni sklepa, stáje nebo také zkaženého zelí. 
  • Na vaření, grilování se více hodí Sedlčanský hermelín, jelikož obsahuje nižší množství tuku, a také proto, že si zachová tvar a nevyteče. Král sýrů je pak vhodný na studeno k víno nebo oříškům. 
  • Hermelín si můžete dát klidně zmrazit, ale po rozmrazení ztratí část své lahodnosti. 
  • Pro výraznější chuť a aroma si musíte počkat a nechat hermelíny doma dozrát. Nejlepší jsou v posledních deseti dnech od data spotřeby. 
Nevím jak vy, ale mě teď čeká ještě 15 dní, než nadejde den spotřeby hermelínu, který mám v ledničce. Takže vyhlížím další dny a již brzy si na něm pochutnám :-P

A co vy, objevili jste nějakou informaci, která pro vás byla nová? Chybělo vám tu něco? Dozvěděli byste se rádi něco dalšího?

Tak zase příště a přeji usměvavý podzim :)